RSI indikatörü, iki uç arasında hareket eden bir çizgi grafiğidir. Bir hisse senedindeki veya başka bir oluşumun fiyatındaki aşırı alım ve aşırı satım koşullarını değerlendirmeye yarayan bir grafiktir. RSI göstergesi aşırı alım ve aşırı satımdaki koşulları değerlendirmek adına en son değişen fiyatın büyüklüğünü ölçen göstergedir. RSI indikatörü ana gösterge olarak kabul edilmektedir. Bu durum sinyallerin grafikteki fiyattan önce geldiğini anlatmaktadır. Bu olayın olumlu yanı trader’lar için erken sinyaller elde edebiliyor olmaktır. Olumsuz yanı ise sinyallerin yanlış veya çok erken gelebiliyor olmasıdır. Bu olumsuzluktan dolayı RSI indikatörü Forex ticaret aracı ya da tekniği ile birlikte kullanılmalıdır.
RSI Nedir? Rsi indikatörü Nedir?
RSI teriminin açılımı Relative Strength Index yani Göreceli Güç Endeksi olmaktadır. RSI coin olarak da sıklıkla karşımıza çıkan bu terim çoğunlukla bitcoin piyasasında ya da borsa genelinde kullanılmaktadır. Pek çok sayıda teknik analiz indikatörü geliştiren Welles Wilder tarafından yayınlanmıştır. Yayınlandığı günden bu yana piyasada en çok kullanılan göstergedir. Bir tür momentum osilatörü olarak bilinmektedir. Bir ürünün fiyatındaki artış veya azalış gücünü, fiyatların nereye ve nasıl ilerlediğini eğriler sayesinde anlatmaktadır. Bu göstergeler sayesinde bir ürünün aşırı alım veya aşırı satım durumu hakkında bilgiler elde edilmektedir.
RSI indikatörü 0 ile 100 arasında dalga çizmektedir. Bu dalgalar histogram şeklinde ifade edilmektedir. Histogramdaki değerler 70 ise aşırı alım 30 ise aşırı satım mevcuttur.
RSI Nasıl Hesaplanır?
RSI grafik okuma yöntemiyle hesaplanmaktadır. Grafikte belirlenen ürünün fiyatı kişinin belirlediği periyoda göre en yüksek ve en düşük değerlerde olmaktadır. Örneğin takip edilmek istenen periyot 14 gün ise grafik 14 gün içerisinde yaşanan en yüksek kapanış ve en düşük kapanışı hesaba katmaktadır. Grafikte kullanılan gösterge otomatik olarak seçilen periyoda göre hesaplamayı yapar ve ortaya çıkan sonuç RSI değerini verir.
Genel formül 100-(100/(1+Y/D) olmaktadır. Y, en yüksek gün kapanış değeri, D, en düşük gün kapanış değeri olmaktadır.
RSI İndikatörünün Yapısı Nasıldır?
RSI indikatörü Amerikan bir makine mühendisi olan Wilder tarafından geliştirilmiş ve 1978 yılında ‘’Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar’’ kitabında yayınlanmıştır. Yapısı ise grafik üzerindeki sinyallerin farklı alanlara girmesinin yorumlanması şeklindedir. Gösterge grafiğin alt kısmında bulunan yatay pencerede yer almaktadır. 0 ile 100 arasında dalgalanan tek çizgiden oluşmaktadır. 0 ile 30 arasında kalan bölge aşırı satış, 30 ile 70 arasında kalan bölge nötr alan, 70 ile 100 arasında kalan bölge aşırı alış alanı olarak yorumlanmaktadır.
RSI 14 Nedir?
RSI 14, 14 periyoda ayrılan sinyali ifade etmektedir. Kişiler istedikleri periyoda göre aralık belirleyebilirler. Özellikle 14 belirlenmesinin bir nedeni yoktur. Ancak kullanılan pek çok yazılımda otomatik olarak alınan değer 14 olmaktadır.
RSI 6 12 24 Nedir?
RSI 6 12 24 ise, mavi, pembe ve sarı renkleri ifade etmektedir. RSI 6 gün, RSI 12 gün, RSI 24 gün olmak üzere 3 satıra ayrılmıştır. Uygulamanın otomatik olarak varsaydığı değer 3 RSI olmaktadır.
RSI Çizgisi Hesaplama
RSI ayarı genellikle 14 günlük bir süreyle ayarlanmaktadır. 14 günlük periyodun formülü;
RSI = (100 – (100 / (1 + RS))) olarak verilmektedir. RS, bu formülde Göreceli Güç anlamına gelmektedir.
RS değişkeni ise şu şekilde hesaplanmaktadır;
RS = (son 14 yukarı çubukta 14 EMA) / (Son 14 aşağı çubukta 14 EMA)
RS sonucu belirlendikten sonra formül uygulanabilir.
RSI İndikatör Sinyalleri
RSI indikatör sinyalleri tam anlamıyla RSI değeri nedir sorusunun cevabını vermektedir. Bu değeri veren üç sinyal bulunmaktadır. Öncü gösterge olarak bilinen bu sinyaller ticaret yapmak isteyenler için avantajlıdır. Çünkü sinyaller gerçek fiyat hareketinden önce gelmektedir. Bu sinyaller;
- RSI aşırı alış durumu
- RSI aşırı satış durumu
- RSI uyuşmazlık sinyali olarak sınıflandırılmaktadır.
RSI aşırı alış durumu gözlemlenmesi gereken ilk sinyaldir. Gösterge 70-100 alanındaysa bu bir ürünün aşırı satın alındığını ya da aşırı değerlendiğini göstermektedir. RSI aşırı satış durumunda ise sinyaller 0-30 aralığında gözlemlenmektedir. Bu durum da bir ürünün aşırı satıldığını göstermektedir. Bu sayede ürünün fiyatının artacağını yorumlamak mümkündür. RSI uyuşmazlık sinyali ise dikkate alınması gereken son sinyaldir. Pazardaki genel fiyat hareketinden farklı göstergeler göstermektedir. Örneğin RSI sinyal çizgisi artarken fiyat azalıyorsa ya da RSI sinyal çizgisi azalırken fiyat artıyorsa bu durum uyuşmazlığı göstermektedir.
WTO Açılımı Nedir?
WTO açılımı Dünya Ticaret Örgütü’dür. WTO tüm dünya ülkelerinin iç ticaret yasalarını yasal bir şekilde oluşturmaktadır. Genel anlamıyla çok taraflı bir ticaret ortamının yasal organı olmaktadır. 1 Ocak 1995 tarihinde kurulan Dünya Ticaret Örgütü Cenevre’de bulunmaktadır. 160 üyesi bulunan WTO hem üye sayısıyla hem de ticari politikalarıyla Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması’ndan daha kapsamlıdır. WTO anlaşması içeriğinde birçok sektörün fikri mülkiyet hakkı bulunmaktadır. Bir sektörün piyasaya giriş koşulları, yerli üretime verdiği destek, ihracat teşviki, bitki ve hayvan sağlığı, gıda güvenliği gibi pek çok alanda açıklamalar ve kurallar bulunmaktadır. Uluslararası ticaret hakkında belirlenen tüm koşullar ve kurallar WTO’ya dahildir.
Türkiye Dünya Ticaret Örgütü’ne 1 Ocak 1995’te üye olmuştur. WTO ve Türkiye arasında yapılan anlaşmalar;
- Tarım
- Ödemeler dengesi
- Antidamping
- İthalat yasakları
- Gümrük değerleri
- Teknolojik ürünler
- Bölgesel ticaret gibi alanlarda yapılmıştır.
Ülke içi ticaret kanunları ve uluslararası ticaret kanunları WTO kapsamında kararlaştırılmıştır.